Odżywianie
Odżywianie choć tak ważne dla naszego zdrowia fizycznego i sprawnego funkcjonowania mózgu oraz długiego komfortowego życia, jest często spychane na boczny tor. Ludzie planują swoje awanse, wyznaczają cele, pochłonięci są „ważnymi” sprawami. Nie mają czasu na myślenie o tym, co powinni jeść, co jest dla nich zdrowe, brakuje im czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków. Zresztą zdrowy posiłek dla każdego oznacza co innego. Wg mnie powinien on być bogaty w witaminy, mikro i makro elementy, roślinne oleje tłoczone na zimno, białka roślinne i szereg substancji pochodzenia roślinnego, o których istnieniu nawet nie mamy pojęcia, a które naturalnie występują w roślinach. Tymczasem dla wielu zdrowe posiłki to tradycyjne potrawy, często zaprawiane śmietaną, z dodatkiem rafinowanych tłuszczy czy rafinowanego cukru oraz „nowoczesna” żywność, tzw. żywność wygodna, której pełno na sklepowych półkach. Czy jednak takie potrawy budują zdrowie? Czy pozwolą zachować dobrą kondycję fizyczną i psychiczną, bez chorób do późnej starości? Wystarczy rozejrzeć się wokół by zauważyć schorowanych ludzi, kolejki w przychodniach. Na choroby cywilizacyjne zapadają już teraz nie tylko starsze osoby, ale zupełnie młode. Wysyp chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca, otyłość, nowotwory to „wizytówka” naszych czasów. Jak to możliwe w dobie tak rozwiniętej nauki i medycyny? Niektórzy tłumaczą, że wszystkiemu są winne geny. Bruce Lipton, naukowiec twierdzi, że choroby genetyczne dotykają około 5 % populacji, a pozostałe 95% nie może zrzucić winy na geny. To co ma największy wpływ na pojawienie się choroby, to środowisko w jakim żyjemy (powietrze, woda), styl życia, stres, odżywianie, ruch fizyczny, stosowane leki, detergenty. Organizm ludzki jest zdolny do samo uzdrawiania, musi mieć tylko ku temu odpowiednie warunki. Jeśli jesz w pośpiechu przetworzoną żywność, masz stresującą pracę, mieszkasz w dużym mieście, a na jakiekolwiek objawy ze strony swojego organizmu „reagujesz” tabletką, to możesz mieć pewność, że prędzej czy później zafundujesz sobie jakąś chorobę. Najczęstszą przyczyną umieralności wśród ludzi są obecnie choroby układu krążenia (46%) – w tym choroba niedokrwienna serca, zawał serca, choroby naczyń mózgowych, niewydolność serca. Drugą co do częstości występowania przyczyną są nowotwory złośliwe. Dane pochodzą z raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego z 2012 r. Choroby te są ściśle związane z odżywianiem. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia wyżej wymienionych chorób lub nawet wyeliminować, należy właściwie się odżywiać. W budowaniu zdrowia istotny jest świadomy wybór zdrowych, nieprzetworzonych produktów spożywczych, świeżych, zielonych roślin, warzyw, owoców, nasion, ziół, nierafinowanych tłuszczy roślinnych oraz odpowiednie komponowanie posiłków. Produkty odzwierzęce powinny stanowić niewielki dodatek. Zmieniając przynajmniej część ze złych nawyków, odczujesz poprawę zdrowia.