PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z PORA I ORZECHÓW NERKOWCA:
Czego potrzebujesz do wykonania?
jeden por
jedno jabłko
jeden kiszony ogórek
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka ziaren sezamu
4 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka oleju lnianego (lub dowolny olej tłoczony na zimno lub oliwa)
3 łyżki orzechów nerkowca
młynek do mielenia kawy (ręczny lub elektryczny), ewentualnie tarka o drobnych oczkach
sóli i pieprz do smaku
Jak wykonać surówkę?
Siemię lniane i sezam zalewamy wodą (dobrze jest namoczyć nasiona dzień wcześniej, ale jeśli nie masz czasu wystarczy chwila). Pora kroimy na pół wzdłuż, a potem w poprzek w cienkie paski, wkładamy do szklanej miski. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, ogórek również kroimy w kostkę, dodajemy do pora. Następnie dodajemy opłukane i odsączone z wody nasiona. Orzechy nerkowca mielimy w młynku i dodajemy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Na koniec polewamy olejem.
Smacznego
Najnowsze komentarze