Moje surówki – przepisy

PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z PORA I ORZECHÓW NERKOWCA:

Surówka z pora

Czego potrzebujesz do wykonania?

jeden por

jedno jabłko

jeden kiszony ogórek

2 łyżki siemienia lnianego

1 łyżka ziaren sezamu

4 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka oleju lnianego (lub dowolny olej tłoczony na zimno lub oliwa)

3 łyżki orzechów nerkowca

młynek do mielenia kawy (ręczny lub elektryczny), ewentualnie tarka o drobnych oczkach

sóli i pieprz do smaku

Jak wykonać surówkę?

Siemię lniane i sezam zalewamy wodą (dobrze jest namoczyć nasiona dzień wcześniej, ale jeśli nie masz czasu wystarczy chwila). Pora kroimy na pół wzdłuż, a potem w poprzek w cienkie paski, wkładamy do szklanej miski. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, ogórek również kroimy w kostkę, dodajemy do pora. Następnie dodajemy opłukane i odsączone z wody nasiona. Orzechy nerkowca mielimy w młynku i dodajemy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Na koniec polewamy olejem.

Smacznego