BATONIKI SEZAMOWE:

batoniki sezamowe

(Przepisu tego używam niezbyt często, z względu na to, że podgrzewany miód traci swoje właściwości. Jednak, kiedy moje dzieci upierają się na „sklepowe” batony, to wolę zrobić w domu takie oto smakołyki. Z pewnością są zdrowsze.)

Co będzie Ci potrzebne:

4-5łyżkek miodu

pół szklanki rodzynek

1/4 szklanki żurawiny

1,5 szklanki ziarna sezamu

patelnia

Jak to zrobić:

Na patelni podgrzewaj miód na wolnym ogniu przez kilka minut (im dłużej będziesz podgrzewać, tym sezamowe batoniki, będą twardsze), dodawaj stopniowo sezam, rodzynki i zurawinę. Dodaj ich tyle, żeby wszystkie były oblepione masą. Podgrzej jeszcze przez chwilę. Ciepłe ciasto wyłóż na płaski talerz lub do foremki, kiedy przestygną, pokrój je w dowolne kształty.

Smacznego.

DESER Z KASZY JAGLANEJ

Deser z kaszy jaglanej Deser z kaszy jaglanej deser z kaszy jaglanej

Co będzie Ci potrzebne?

1,5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej

1 szkl. mleka orzechowego (można wykonać je samodzielnie)

2 łyżki miodu lub innego naturalnego słodzika (może też być banan)

Owoce do dekoracji – maliny, jagody lub jagody goji

Owoce do zmiksowania- jabłka, śliwki lub inne sezonowe

Jak to zrobić?

Kaszę jaglaną miksujemy razem z mlekiem orzechowym oraz miodem (można dodać jedną łyżkę miodu i jednego banana). Miksujemy w ten sposób, że zaczynamy od kaszy i stopniowo dodajemy inne składniki.
Nakładamy po kilka łyżek masy do pucharków (część zostawiamy do udekorowania na wierzch. Przygotowujemy następną masę – miksujemy jabłka (lub inne owoce lub mieszankę owoców) na gładką masę. Nakładamy po kilka łyżek. Następnie znów kilka łyżek masy z kaszy jaglanej a na wierzch wykładamy owoce – maliny, jagody lub jagody goji.

LODY BANANOWE:

Co będzie Ci potrzebne?

2-3 dojrzałe banany (trzeba je pokroić na plasterki i włożyć do zamrażarki dzień wcześniej)

2-3 łyżki mleka kokosowego (najlepiej ekologiczne)

blender lub mikser

Jak to zrobić?

Wyjmij banany z zamrażarki i włóż do miksera. Zmiksuj je na gładką i puszystą masę, dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zmiksuj.

Aby urozmaicić smak lodów, możesz dodać waniliowy aromat, kakao lub dowolny sok owocowy.

 

NALEŚNIKI Z NADZIENIEM OWOCOWYM I POLEWĄ MALINOWĄ

Nadzienie do naleśników naleśniki z nadzieniem owocowym

Co będzie Ci potrzebne?

Ciasto na naleśniki:
2 szkl. wody
Jajko
Mąka pszenna typ 700 lub połączyć pół na pół mąkę białą z razową drobno zmieloną (razem około 1,5 szkl.)
Olej kokosowy do smażenia

Nadzienie:
Szklanka jabłkowej marmolady bez cukru
1-2 jabłka
1 gruszka
Garść rodzynek
Łyżka miodu
Sok malinowy bez cukru do polania naleśników

Z podanych składników zrób ciasto na naleśniki. Usmaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu lub jeśli masz dobrą patelnię, zrób to bez tłuszczu.
Przygotuj nadzienie. Do garnka przełóż jabłkową marmoladę, jabłka i gruszkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do marmolady, dodaj opłukane rodzynki. Gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu. Tak przygotowaną masą posmaruj naleśniki i zwiń. Polej sokiem malinowym.