BATONIKI SEZAMOWE:
(Przepisu tego używam niezbyt często, z względu na to, że podgrzewany miód traci swoje właściwości. Jednak, kiedy moje dzieci upierają się na „sklepowe” batony, to wolę zrobić w domu takie oto smakołyki. Z pewnością są zdrowsze.)
Co będzie Ci potrzebne:
4-5łyżkek miodu
pół szklanki rodzynek
1/4 szklanki żurawiny
1,5 szklanki ziarna sezamu
patelnia
Jak to zrobić:
Na patelni podgrzewaj miód na wolnym ogniu przez kilka minut (im dłużej będziesz podgrzewać, tym sezamowe batoniki, będą twardsze), dodawaj stopniowo sezam, rodzynki i zurawinę. Dodaj ich tyle, żeby wszystkie były oblepione masą. Podgrzej jeszcze przez chwilę. Ciepłe ciasto wyłóż na płaski talerz lub do foremki, kiedy przestygną, pokrój je w dowolne kształty.
Smacznego.
DESER Z KASZY JAGLANEJ
Co będzie Ci potrzebne?
1,5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
1 szkl. mleka orzechowego (można wykonać je samodzielnie)
2 łyżki miodu lub innego naturalnego słodzika (może też być banan)
Owoce do dekoracji – maliny, jagody lub jagody goji
Owoce do zmiksowania- jabłka, śliwki lub inne sezonowe
Jak to zrobić?
Kaszę jaglaną miksujemy razem z mlekiem orzechowym oraz miodem (można dodać jedną łyżkę miodu i jednego banana). Miksujemy w ten sposób, że zaczynamy od kaszy i stopniowo dodajemy inne składniki.
Nakładamy po kilka łyżek masy do pucharków (część zostawiamy do udekorowania na wierzch. Przygotowujemy następną masę – miksujemy jabłka (lub inne owoce lub mieszankę owoców) na gładką masę. Nakładamy po kilka łyżek. Następnie znów kilka łyżek masy z kaszy jaglanej a na wierzch wykładamy owoce – maliny, jagody lub jagody goji.
LODY BANANOWE:
Co będzie Ci potrzebne?
2-3 dojrzałe banany (trzeba je pokroić na plasterki i włożyć do zamrażarki dzień wcześniej)
2-3 łyżki mleka kokosowego (najlepiej ekologiczne)
blender lub mikser
Jak to zrobić?
Wyjmij banany z zamrażarki i włóż do miksera. Zmiksuj je na gładką i puszystą masę, dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zmiksuj.
Aby urozmaicić smak lodów, możesz dodać waniliowy aromat, kakao lub dowolny sok owocowy.
NALEŚNIKI Z NADZIENIEM OWOCOWYM I POLEWĄ MALINOWĄ
Co będzie Ci potrzebne?
Ciasto na naleśniki:
2 szkl. wody
Jajko
Mąka pszenna typ 700 lub połączyć pół na pół mąkę białą z razową drobno zmieloną (razem około 1,5 szkl.)
Olej kokosowy do smażenia
Nadzienie:
Szklanka jabłkowej marmolady bez cukru
1-2 jabłka
1 gruszka
Garść rodzynek
Łyżka miodu
Sok malinowy bez cukru do polania naleśników
Z podanych składników zrób ciasto na naleśniki. Usmaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu lub jeśli masz dobrą patelnię, zrób to bez tłuszczu.
Przygotuj nadzienie. Do garnka przełóż jabłkową marmoladę, jabłka i gruszkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do marmolady, dodaj opłukane rodzynki. Gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu. Tak przygotowaną masą posmaruj naleśniki i zwiń. Polej sokiem malinowym.