Warzywa

oregano

Oregano

 

nasiona marchewki

Nasiona kopru

nasiona rzodkiewki

Nasiona rzodkiewki

kapusta pekińska

Własnoręcznie wyhodowana kapusta pekińska

szałwia

Liście szałwii lekarskiej. Używam jej w przeróżnych stanach zapalnych oraz do maceratów, które później stosuję w kosmetyce.

hyzop

Hyzop lekarski

sadzenie drzewek

Sadzenie drzewka owocowego metodą permakultury, ziemia wokół sadzonki wyłożona jest tekturą, a następnie drewnianymi ścinkami.

Warzywa zaczęliśmy uprawiać w momencie, kiedy uświadomiliśmy sobie, jak ważna jest jakość pożywienia. Naszym celem było odzyskanie zdrowia, a jedną z dróg do zdrowia są dobrej jakości, świeże warzywa, owoce, zioła, nasiona, oleje. Okazało się wręcz niemożliwe znalezienie dobrych produktów na rynku. W sklepach organicznych zazwyczaj brakuje świeżych warzyw, na targach warzywa są ale tak naprawdę, kiedy nie znamy osobiście osoby uprawiającej warzywa nie mamy pewności, że są one wolne od chemii. Tak więc podjęliśmy wyzwanie i zaczęliśmy sami uprawiać warzywa.
Co roku planuję, jakie warzywa zasiać na wiosnę. Jesienią zbieram nasiona ze swojego ogrodu, pakuję je w tekturowe pudełka, podpisuję i czekam na odpowiedni moment, żeby je wysiać, część wysiewam w pojemniki, część na polu. Przy planowaniu biorę pod uwagę, czego najbardziej potrzebujemy (ze względu na zawartość witamin, minerałów), co jest przez nas najchętniej zjadane, ale też dodaję nowe kultury. Najważniejsze dla nas warzywa, to marchewka, buraki, pietruszka, sałata, rukola, kapusta (biała, fioletowa, pekińska), pomidory, papryka, ogórki, cukinie, kabaczki, dynie, cebula, czosnek, szpinak, rzodkiewka, seler naciowy, seler korzeniowy, brukselka, fasolka szparagowa i wiele innych. Z owoców to truskawki, maliny, jabłka, śliwki, gruszki. Ze zbóż najchętniej zjadamy proso w postaci kaszy jaglanej, żyto w postaci razowej mąki, grykę (kasza gryczana). Na szczególne względy zasługuje również len, który jest rośliną, dającą olej o dużej zawartości kwasów omega 3 oraz nadaje się do produkcji tkanin. W tym roku, chcemy właśnie zasiać swój len. Zbierając i susząc swoje zioła, mamy porządną dawkę aromaterapii. Dzięki dobremu rozplanowaniu upraw, możemy cieszyć się smakiem naszych warzyw, owoców i przetworów do wiosny.
Ziemia pod uprawę jest przygotowywana w szczególny sposób, nie stosuję sztucznych nawozów, oprysków itp. Tylko kompost, powstały z roślinnych resztek i obornik. Część powierzchni jest przykryta ściółką, blokującą wyrastanie chwastów, a jednocześnie dającą dodatkową materię, odżywiającą glebę i rośliny. Ta część naszego ogrodu nie jest przekopywana, a mimo to, ziemia jest tam bardzo pulchna. Dżdżownice i inne małe żyjątka, mają dogodne warunki do życia, a my mamy spulchnioną glebę. W taki właśnie sposób wykorzystujemy elementy permakultury w naszym ogrodzie i mamy nadzieję, że uda nam się zastosować ją również w innych aspektach naszego życia.

Zapisz się na newsletter!

Dołącz do fanów!