Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

Wskazówki i informacje dotyczące stosowania diety:

Dieta ta jest dietą okresową, należy stosować ją od 2 do 12 tygodni, najlepiej pod nadzorem doświadczonego lekarza.

Co daje dieta?

Oczyszcza organizm z toksyn, które pojawiają się w naszym organizmie z pożywienia (dodatki do żywności – barwniki, konserwanty, polepszacze smaku i in. mają one m.in. działanie rakotwórcze), z powietrza (np. spaliny), z kosmetyków, z leków itp.

Odkwasza – zakwaszony organizm jest podatny na wszelkie choroby. “ To co błędnie nazywamy chorobą, jest tak naprawdę manifestacją odłożonych kwasów i toksyn w ciele” dr Robert O. Young.
Kiedy nasz organizm jest zakwaszony czujemy się zmęczeni i potrzebujemy więcej snu. Najczęstsze objawy to: powstawanie zmarszczek, opuchnięcia, bóle i zawroty głowy, ogólne osłabienie, problemy z cerą (trądzik), sucha skóra, nieprzyjemny i silny zapach potu, kwaśny zapach moczu, zimne stopy i dłonie, wypadanie włosów i łamliwość paznokci, próchnica, cienie pod oczami, nalot na języku i dziwny smak w ustach, zaparcia, zgaga, bóle pleców i kręgosłupa, osłabienie odporności, cellulitis, przeziębienia, stany zapalne i in. Długotrwałe zakwaszenie organizmu sprzyja powstawaniu różnych przewlekłych chorób, w zależności od uwarunkowań genetycznych.

Leczy – a raczej uaktywnia procesy samoleczące naszego organizmu. Każdy organizm ma zdolność do samoleczenia, w przypadku kiedy jest zatruty i zakwaszony nie jest w stanie tych procesów włączyć. Dzięki tej diecie organizm ma szansę zacząć się regenerować. Dieta ta polega na spożywaniu określonych warzyw i owoców. Powoduje to odcięcie odżywiania zewnętrznego i włączenie odżywiania wewnętrznego, dzięki temu organizm zaczyna spalać złogi i chore komórki powstałe w organizmie. Organizm w pierwszej kolejności spala toksyczne złogi, zdeformowane i chore komórki. Gdyby dieta trwała zbyt długo, to organizm zacząłby spalać również zdrowe komórki, dlatego dieta ta nie może trwać w nieskończoność.
Natomiast po zakończeniu diety, aby utrzymać zdrowie należy wprowadzić pewne nawyki na stałe.

Odchudza – w sposób bardzo naturalny odbywa się również utrata zbędnych kilogramów, nawet u osób, które miały problemy ze schudnięciem. W pierwszych dwóch tygodniach diety, utrata wagi jest największa. Aby utrzymać wagę również po diecie, należy wprowadzić zmiany w odżywianiu i pewne produkty wyeliminować całkowicie ze swojej diety.

Przy stosowaniu diety należy zachować czujność w przypadku, kiedy są zażywane jakieś leki. Okazuje się, że kiedy organizm zaczyna się uzdrawiać leki stają się zbędne. Szczególną uwagę należy zachować przy stosowaniu leków moczopędnych gdyż sama dieta ma silne działanie moczopędne. Jeśli są stosowane leki na cukrzycę lub cholesterol – może okazać się konieczne zmniejszenie lub zupełne odstawienie leków. Na tej diecie obniża się poziom cholesterolu i cukru we krwi a w połączeniu z lekami może zostać obniżony za bardzo.
Należy również uważać przy nadciśnieniu i wtedy nie stosować w diecie ogórków kiszonych (ze wzgl. na dużą zawartość soli). Przy cukrzycy nie stosujemy buraka i marchewki – mają dużą zawartość cukru. Poziom cukru i cholesterolu należy badać i ewentualne odstawienie leków skonsultować z lekarzem.

Co pić na diecie?
Należy pić dużo wody, najlepiej wysoko zmineralizowanej oraz ziół (najlepiej rozgrzewających).
Przed każdym posiłkiem dobrze jest wypić świeżo wyciśnięty sok z sokowirówki lub wyciskarki. Najlepsze są zielone soki np. z trawy pszenicznej, sałaty itp.
Można również pić soki z cukinii, kabaczka, dyni, jabłek, marchwi.
Nie pijemy czarnej herbaty i kawy.

Co można jeść na tej diecie?
Na tej diecie jemy tylko i wyłącznie produkty wymienione poniżej. Użycie innych produktów może „wyłączyć” odżywianie wewnętrzne.

Produkty te możemy spożywać w dowolnych ilościach podzielonych na 3 posiłki dziennie. Warzywa najlepiej spożywać w postaci surówek i soków. Można też część warzyw gotować, np. przyrządzając jarski bigos. Do każdego posiłku powinna być zawsze duża porcja surówki.

Produkty:
Kapusta biała, fioletowa, pekińska, włoska i wszystkie warzywa kapustne
Brokuł
Kalafior
Sałata – wszystkie rodzaje
Rzepa
Kalarepa
Marchew – uwaga przy cukrzycy
Buraki – uwaga przy cukrzycy
Por
Seler korzeniowy i naciowy
Pietruszka
Koper
Cebula
Czosnek
Chrzan
Kabaczki
Cukinie
Dynie
Papryka
Rzodkiewka
Jabłka
Truskawki
Grejpfruty
Cytryna
Sól
Pieprz
Inne zioła

Najlepiej kiedy warzywa i owoce są ekologiczne (np. od zaprzyjaźnionego rolnika, o którym wiemy, że nie używa oprysków)

Uwaga! Nie dodajemy do potraw tłuszczu, nie jemy strączkowych, ziaren, pestek, pieczywa, ziemniaków, słodkich owoców typu winogrona, banany ani awokado.

Jeśli pomiędzy posiłkami jest odczuwany głód, to można podjadać produkty dozwolone na tej diecie. Kiedy dieta jest prawidłowo stosowana, to głód nie powinien być odczuwany.

Bardzo ważne jest również aby codziennie zjeść porcję czosnku (1,2 ząbki przed posiłkiem) oraz porcję utartego chrzanu (najlepiej bez chemicznych dodatków)

Pomocna może okazać się lewatywa, aby odciążyć wątrobę od nadmiaru toksyn i przyspieszyć oczyszczenie. Zestaw do lewatywy można kupić w każdej aptece – koszt około 10 zł.
Należy spodziewać się kryzysu ozdrowieńczego. Wtedy możemy źle się czuć np. ból głowy. U mnie kryzys wystąpił 6-go dnia i objawił się wysoką gorączką. Kryzys może być wczesny (do tygodnia) lub późny (powyżej tygodnia) Należy nadal kontynuować dietę, objawy ustąpią same.

W razie pytań, skontaktuj się ze mną, na pewno pomogę.